Начало / За Кавала
Кавала на 30км от Керамоти

Информация за Кавала в близост до Керамоти, Гърция

Кавaла - столица на префектура Кавала се намира в Северна Гърция в подножието на планината Символон. Територията на префектурата принадлежи към провинция Македония и е заобиколена от провинциите Серес на запад, Ксанти и Керамоти на изток и Драма на север. Разположен на брега на Егейско море, край защитен от морските бури залив, градът е главно пристанище на Източна Македония и има изглед към остров Тасос непосредствено до Керамоти, откъдето са дошли първите заселници тук. През вековете името на града се е променяло, но той неизменно е бил свързан с мореплаването и търговията.

Легендата гласи, че днешното му име Кавaла произлиза от латинското Кабалеро, защото заливът наподобява силуета на конник, но понеже в гръцкия език няма буква Б, Кабала се превърнала в Кавала. Доста по-логично звучи другата версия, че днешното име на града произлиза от значението му като важна пощенска станция на древния римски път Виа Егнатия, където се подменяли конете (кавало– итал.)

Всъщност най-старото име на града е Неаполис (нов град) и е бил основан от заселници от остров Тасос. След това се е казвал Христополис, а нашите прадеди са го наричали Морунец, по времето когато е бил в пределите на Второто българско царство.

Застроен амфитеатрално нагоре по стръмните склонове над залива, Кавала е един забележително красив град, съчетаващ природни дадености и велоколепната гледка към брега и залива с археологически находки, разкриващи богатото му минало. В първия момент човек може да си помисли, че в този модерен град живеят поне двеста хиляди човека, но се оказва, че те всъщност не са дори и една трета от това. Просторните площади, съвременните сгради и търговски центрове в западната част на града са в приятен контраст с тесните павирани улички, старинните къщи в традиционен стил с дървени чардаци, миниатюрните им градини с цветя, и павираните алеи в източната му част. Няколко импозантни сгради в неокласически стил радват окото и до днес. Една от най-красивите е сградата на градския съвет, особено през нощта, когато е богато осветена от специални прожектори. Особено колоритно е пристанището със своите малки рибарски корабчета, заобиколено от десетки малки таверни и магазини. 

Стръмните, виещи се нагоре по склоновете калдаръмени улички водят до най-впечатляващите гледки на града - старите крепостни стени, голямата и красива сграда на църквата „Панагия”, импозантната византийска крепост, както и до акведукта, строен още по времето на римляните, но в последствие разрушен и възстановен отново от Ибрахим паша, великият везир на султан Сюлейман II в началото на ХVI в. В Кавала е роден един от най-прогресивните за времето си владетели - египетския султан Мехмед Али паша. Албанец по рождение, той се смята за основоположник на съвременен Египет.

Допреди по-малко от век Кавала е била водещ център на тютюневата индустрия на Балканите. Това обяснява наличието тук на Музей на тютюна. Днес много от едновремешните тютюневи складове са превърнати в магазини и нощни клубове. В града има обще Общински музей (в момента затворен поради ремонт), Археологически музей, Музей на маслините и др.

Днешна Кавала е съвременен търговски център  и важно пристанище на Северна Гърция, от което може да се пътува с ферибот до почти всички острови в Егейско море. Кавала предлага много възможности за развлечения и шопинг. Градът е средище на нощен живот.

В Община Кавала туризмът е особено развит, за което спомагат наличието на няколко хубави плажа, множество туристически агенции, хотели с обща база от около 2000 легла, както и фирми за пътувания и мероприятия, корабоплавателни компании, фирми за отдаване на коли под наем и хотелско оборудване.

Кавала е значимо културно средище. Тук се провежда Международния фестивал „Космополис” – един от най-големите фолклорни фестивали в Гърция. Провеждат се още традиционни фестивали на гроздето, картофите и свободата.

В античния театър на Филипи - най-интересната забележителност на префектура Кавала /отстоящ на 14 км от главния град/  всяко лято се провежда фестивал с голямо разнообразие от пиеси, концерти и фолклорни танци.

Докато обикаляте из красивите околности на Кавала, няма как да не минете през двата други общински центъра в префектурата - Елефтеруполи и Хрисуполи и съответно през крайбрежните и набиращи скорост курорти Неа Перамос, Неа Ираклица и Керамоти.