Начало / Развлечения
Развлечения

Развлечения

Кавала предлага храна за всички вкусове – от ресторанти, напомнящи за близкото съседство с Ориента, през традиционни гръцки таверни, до малки снек барове с местните деликатеси сувлаки (малки шишчета) и гирос (гръцкият вариант на дюнер кебапа).

Наред с морските дарове - всевъзможни видове риба, раци, миди, калмари, октоподи, едно от месните изкушения на Кавала се нарича софрито - телешки пържоли, запържени в зехтин с лук, чесън и ароматни подправки като розмарин, майорана и дафинов лист.

Голямата крайморска пешеходна улица „Етникис Анастасис” е отрупана с уютни кафенета, където човек може да спре и да изпие едно еспресо или традиционното гръцко кафе, което всъщност е познатото ни турско, но от близо четири десетилетия гърците го наричат гръцко в знак на своеобразен протест срещу турската инвазия в Кипър през 1974 г. Многобройни кафенета има също и на улиците „Александру” и „Филелинон”.

Кавала е рай за любителите на шопинга - може да пазарувате на открити пазари, в модни бутици и в модерни търговски центрове. В района на Стария град могат да се намерят безброй книжарници и магазини за дрехи и сувенири. Намирате се в един от най-очарователните градове на Гърция и със сигурност ще намерите сувенири, които да отнесете със себе си у дома. 

Районът на пазара  Agiou Nikolaou  (св.Николай)   Св. Николай е най-старият пазар в Кавала.  Разположен е близо до крепостта, което предлага добри възможности като за посетителите, така и за търговците. Затова в района има доста магазини и ресторанти.Магазините предлагат сувенири,които символизират крепостта и историята на Гърция. Тук е истински рай за туристите, които могат да започнат деня с ксафе в някое от многобройните кафе – барчета, да поемат малко история със сетивата си и после да се отправят на лов за сувенири из околните магазинчета.

Районът на Стария град (Панагия)

Старият град е известен с две неща – тютюн и мрамор. Има многобройни магазинчета, които предлагат пури и тютюн за лула. Някои магазини провеждат уроци по правене на цигари за онези, които се интересуват от това изкуство. Белият мрамор е другият експортен продукт, който слави Кавала по света. Добре е посетителите да знаят, че това е най-белият мрамор, добиван в цяла Северна Гърция. Извършват се доставки до адреса на купувача.

Общински шопинг център на Кавала

Това е най-големият търговски център в Кавала, в който има многобройни магазини, продаващи всичко – от хранителни продукти до модни облекла.  Ако човек иска да отнесе бутилка вино у дома, тук има отлична селекция. Има богат избор на бижута и кожени изделия, предлагат се и сувенири – например керамика, реплика на древногръцки образци. Посетителите могат да прекарат част от деня в някой от ресторантите на открито или да потанцуват в някой клуб, след като са свършили шопинга. За онези туристи, които са с по-ограничен бюджет, магазините за хранителни стоки са добра възможност за попълване на запасите.

Кавала се слави и с нощния си живот. Таверни, барове, клубове с жива музика са само част от това, което Кавала може да предложи през нощта. По крайбрежната алея има много ресторанти с рибни и други морски специалитети, както и няколко дискотеки. Тъй като потокът от туристи в Кавала никога не спира по всяко време на годината, те работят под пълна пара. 

За повече идеи за нощен живот кликнете тук:

http://www.greecemenow.com/en/party-nightlife/party-nightlife-kavala 

Развлечения в Керамоти

Bellevue Apartments - хотел в КерамотиVilla Excelsior - хотел в КерамотиKeramoti Apartments - хотел в КерамотиVilla Bellevue - хотел в КерамотиАпартаменти на първа линия в Керамоти

  Керамоти

На около 15 мин. път с кола от Кавала е Керамоти - гръцкото градче с най-хубавия плаж на Балканите. То също предлага развлечения и приятни емоции.

Алтернативен туризъм

Бродейки из многобройните меандри на река р. Нестос (или р. Места), която е разположена на 4 км от Керамоти, можете да се запознаете със стотици видове птици. Някой от най-забележителните видове, които се срещат там са пеликаните и розово фламинго. Можете да видите и бозайници, който са изчезващ вид в Европа. Отделете време за еднодневна екскурзия сред природата около Керамоти и няма да съжалявате.

Риболов

Риболовът се практикува в Керамоти целогодишно, а улов може да се хване както от кея, така и от плажа. Билет не се изисква, единствено разрешително е необходимо да се извади в Кавала срещу такса от 20 евро, ако сте решили да ловите риба с лодка до брега на безлюдното островче Тасупола.

Ресторанти, таверни и магазини

В Керамоти има таверни, които предлагат ястия и за най-претенциозния вкус, но в същото време за обяд можете да хапнете вкусна супа или леденостуден таратор. Традиционната гръцка кухня - пържена риба, каламари и октопод са сред специалитетите в заведенията в Керамоти. В повечето ресторанти цените са приемливи, а бирата и узото се сервират винаги студени.

Какво можем да правим в Кавала


Какво можем да правим в Кавала

Кавала е исторически град с редица знакови забележителности и традиции в областта на културата. По всяко време си струва да се потопите в атмосферата на Стария град, да се полюбивате на града от византийската крепост на върха на хълма Панагия.Можете да разгледате Музея на восъчните фигури, Музея на тютюна и др. 

  
още от Кавала инфо

Плажове


Плажове Кавала

„ Цивилизованите” плажове Рапсани (на 200 м от града), Перигиали – 1, 5 км източно от града, Каламица – 2 км от града (може да се практикуват водни спортове), Батис – 3 км (водни спортове), Тоска – 4 км и Палос са близо до центъра и до тях се стига с градските автобуси. В Алмира и Амолофи тюркоазения цвят на топлата морска вода направо ще ви смае.

  
още от Кавала инфо

Летни фестивали


През лятото можете да посетите редица фестивални събития, между които концерти, представления на древни пиеси и модерни атракции по време на фестивала във Филипи. Той се провежда на седем важни исторически паметници. За повече информация www.filippoifestival.gr

  
още от Кавала инфо

Авио шоу Кавала


Авио шоу Кавала

Може би малцина знаят, но край летището на Кавала функционира едно от десетте най-реномирани училища за самолетни  пилоти в Европа – „Егнатия авийшън”. Именно по негова инициатива и с негова главна роля в организацията,   ежегодно от 2011 г. насам над приказно красивия залив на  Кавала се провежда авиошоу под наименованието Air Sea Show.

  
още от Кавала инфо